Jak zminimalizować wydatki na menu?

W przypadku dużego wesela, zwiększają się także proporcjonalnie wydatki na jedzenie. W zakres menu wchodzą nie tylko dania gorące oraz przekąski, którymi zastawiony obficie będzie każdy stół, ale dodatkowo trzeba zaplanować wydatki na alkohol, ciasta, słodycze czy jeszcze inne atrakcje kulinarne, jakie coraz częściej pojawiają się na weselach, na przykład stół dań staropolskich czy fontanna czekoladowa. Jeżeli podliczymy te koszty, to naprawdę mogą wyjść sumy, których nie sposób odłożyć i zwykle część wesela trzeba finansować z kredytu. Nie musi tak być i wcale też nie oznacza to, że by zmniejszyć koszt menu, trzeba zaprosić mniej osób. Należy tylko zaplanować jedzenie w sposób przemyślany.

O czym pamiętać?

Zwykle na każdym weselu jest stanowczo za dużo jedzenia, które potem jest zabierane przez młodych lub rodzinę do domu, ale i tak część z tych potraw się marnuje. Warto zasięgnąć porady dobrego organizatora wesela w kwestii tego, ile tak naprawdę jedzenia zaplanować by oczywiście pod koniec przyjęcia nie było braków, ale także by duże ilości nie musiały wylądować w śmietniku. Ponadto zazwyczaj duże koszty generują dania mięsne i wędliny oraz ryby. Pamiętając o tym, że w naszym kraju mamy coraz większą liczbę wegetarian i wegan, warto postawić na różnego rodzaju sałatki i dania warzywne. Ciasta zamiast kupować w cukierni można upiec samodzielnie. Warto także zrezygnować z dużej ilości słodyczy, a postawić na desery czy galaretki owocowe. Niech dania weselne będą lżejsze, dzięki temu przejedzenie nie będzie przeszkadzać w zabawie. Jeżeli przyjęcie trwa do rana, to należy przewidzieć kilka dań gorących, jednakże gdy planowana jest zabawa jedynie do północy czy godziny 1, spokojnie wystarczą dwa dania na ciepło.

O autorze

Marta Felińska

Komentarze wyłączone