Niezapomniane restauracje w Katowicach znów tętnią życiem

Tradycja śląskiej gościnności znana jest od pokoleń. Obraz dawnego Śląska to w dużej mierze kopalnie, fabryki i zakłady przemysłowe, które stały się wizytówką południa Polski. Czasy jednak się zmieniają, a technika i rozwój postępują w zawrotnym tempie. Czy w dzisiejszych czasach jest jeszcze miejsce na tradycję, na staropolskie specjały? Czy miejsca takie jak restauracje w Katowicach, które niegdyś były miejscem spotkań wielu pokoleń mogą na nowo odżyć i zacząć tętnić życiem?Wbrew wszystkim regułom i zasadom panującym w dzisiejszym świecie, ludzie coraz chętniej odwołują się do tradycji, do korzeni. New Age jak nazywane są czasy współczesne, to era minimalizmu, estetyki, która swoim chłodem stała się bardzo specyficzna. Niegdyś wszystko co nas otaczało było pełne piękna, przesytu – czuć można było tradycję Polski, tradycję naszych rodziców, dziadków i pradziadków.Restauracje w Katowicach przypominają o tradycji. Niegdyś udając się do restauracji ludzie uważali to za coś wyjątkowego. Coś innego, co pozwalało oderwać się choć na chwilę od codzienności i spędzić miło czas w gronie rodzinny i najbliższych.

Teraz choć powszechnym stało się wychodzenie do różnego rodzaju pubów, barów czy restauracji, to ludzie wciąż pamiętają czasy kiedy było to niecodzienne. Na Śląsku w czasach powojennych powstawało wiele miejsc, które stawały się miejscem spotkań. Później nastały cięższe czasy, a dawne lokale zostały zapomniane i przyćmione przez nowe, ekskluzywne puby itp.Pomimo tego ludziom zaczęło brakować starych miejsc i właśnie dlatego coraz częściej można zobaczyć jak restauracje w Katowicach odżywają i starają się przypomnieć wszystkim o dawnych czasach. To właśnie w takim miejscu można zjeść pyszne, tradycyjne, staropolskie potrawy i powspominać stare czasy.Restauracje w Katowicach stają się popularniejsze od współczesnych fast-foodów. Może to wydać się dziwne, ale ludziom współczesnym powoli zaczyna przeszkadzać ogrom powstających fast-foodów spod znaku litery „M”, czy skrzydlatych kurczaków w panierce. Być może wiąże się to z większą świadomością dotyczącą zdrowego żywienia, a może po prostu ludzie wolą zjeść dobry, syty i wartościowy posiłek niż tylko puste i niezdrowe węglowodany z fast-foodu?

Właśnie dlatego na Śląsku można zauważyć wzrost zainteresowania jaki od pewnego czasu przeżywają restauracje w Katowicach. A Ty? Nie wolałbyś spróbować pysznych i tradycyjnych potraw z grilla niż faszerować się chemią i niezdrową żywnością? Każdy ma swój rozsądek i swój rozum – wybór należy do Ciebie.

O autorze

Bartosz Talar

Komentarze wyłączone